9 stycznia 2025 roku w Izbie Rzemieślniczej w Tarnowie odbył się etap regionalny XXX Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, którego organizatorem jest Dolnośląska Izba Rzemieślnicza we Wrocławiu wraz z Zespołem Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu.
Głównymi celami Trójstopniowego Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, który jest kontynuacją organizowanego od 1995 roku turnieju zawodowego są m.in.:
- podnoszenie rangi i jakości kształcenia zawodowego w powiązaniu z potrzebami na wysoko wykwalifikowaną kadrę w cukiernictwie;
- rozwijanie wśród młodzieży zainteresowania cukiernictwem oraz pogłębianie wiedzy i umiejętności w tym zakresie;
- zapoznanie młodzieży z najnowszymi technikami i technologiami w cukiernictwie;
- wyrobienie umiejętności samodzielnego zdobywania wiedzy przez młodzież;
- rozwijanie uzdolnień młodzieży;
- współzawodnictwo indywidualne i międzyszkolne.
Komisja oceniająca zmagania uczestników pracowała w składzie:
- Przewodniczący: Joanna Jasiak – Dyrektor Delegatury Kuratorium Oświaty w Krakowie, Delegatura w Tarnowie
- Zastępca przewodniczącego: Maria Bielaszka – nauczyciel teoretycznych przedmiotów zawodowych
Członkowie:
- Andrzej Bańbor – Cukiernia „TARGOWA” Bańbor Spółka Jawna
- Paulina Stach – Zakład Produkcyjno-Handlowy Strusinianka Sp. z o.o.
- Aleksandra Skotnicka-Morys – ATELIER SŁODKOŚCI Aleksandra Skotnicka-Morys
W części teoretycznej 5 uczestników reprezentujących 3 szkoły: Rzemieślniczą Branżową Szkołę I Stopnia w Tarnowie, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie oraz Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach napisało test wiedzy przygotowany przez Komitet Główny Turnieju. Część praktyczna polegała na sporządzeniu tortu o średnicy 28cm, oraz w ramach dekoracji co najmniej jednej figurki związanej tematycznie z konkursem. Ocenie podlegało wykonanie tortu wygląd, smak i dekoracja, wykonanie figurki z masy cukrowej, przebieg procesu technologicznego i sprawność wykonywanych czynności zgodnie z wymaganiami higieny i estetyki oraz dekoracja stanowiska do prezentacji wykonanej pracy.
Pierwsze miejsce zajęła Roksana Kosiba reprezentująca Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie, drugie miejsce przypadło Amelii Fabijańskiej z Rzemieślniczej Branżowej Szkoły I Stopnia w Tarnowie przygotowywanej przez Cukiernię Fantazja Stanisław Klonowicz, trzecie miejsce zajęła Natalia Tryba – uczennica Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie.
Uczennice otrzymały nominacje do finałowego etapu XXX edycji Ogólnopolskiego Turnieju, który odbędzie się w dniach 8-10 kwietnia 2025 r. w Zespole Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu.