21 stycznia 2025

XXX Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik

9 stycznia 2025 roku w Izbie Rzemieślniczej w Tarnowie odbył się etap regionalny XXX Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, którego organizatorem jest Dolnośląska Izba Rzemieślnicza we Wrocławiu wraz z Zespołem Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu.

Głównymi celami Trójstopniowego Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, który jest kontynuacją organizowanego od 1995 roku turnieju zawodowego są m.in.:

  • podnoszenie rangi i jakości kształcenia zawodowego w powiązaniu z potrzebami na wysoko wykwalifikowaną kadrę w cukiernictwie;
  • rozwijanie wśród młodzieży zainteresowania cukiernictwem oraz pogłębianie wiedzy i umiejętności w tym zakresie;
  • zapoznanie młodzieży z najnowszymi technikami i technologiami w cukiernictwie;
  • wyrobienie umiejętności samodzielnego zdobywania wiedzy przez młodzież;
  • rozwijanie uzdolnień młodzieży;
  • współzawodnictwo indywidualne i międzyszkolne.

Komisja oceniająca zmagania uczestników pracowała w składzie:

  • Przewodniczący: Joanna Jasiak – Dyrektor Delegatury Kuratorium Oświaty w Krakowie, Delegatura w Tarnowie
  • Zastępca przewodniczącego: Maria Bielaszka – nauczyciel teoretycznych przedmiotów zawodowych

Członkowie:

  • Andrzej Bańbor – Cukiernia „TARGOWA” Bańbor Spółka Jawna
  • Paulina Stach – Zakład Produkcyjno-Handlowy Strusinianka Sp. z o.o.
  • Aleksandra Skotnicka-Morys – ATELIER SŁODKOŚCI Aleksandra Skotnicka-Morys

W części teoretycznej 5 uczestników reprezentujących 3 szkoły: Rzemieślniczą Branżową Szkołę I Stopnia w Tarnowie, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie oraz Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach napisało test wiedzy przygotowany przez Komitet Główny Turnieju. Część praktyczna polegała na sporządzeniu tortu o średnicy 28cm, oraz w ramach dekoracji co najmniej jednej figurki związanej tematycznie z konkursem. Ocenie podlegało wykonanie tortu wygląd, smak i dekoracja, wykonanie figurki z masy cukrowej, przebieg procesu technologicznego i sprawność wykonywanych czynności zgodnie z wymaganiami higieny i estetyki oraz dekoracja stanowiska do prezentacji wykonanej pracy.

Pierwsze miejsce zajęła Roksana Kosiba reprezentująca Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie, drugie miejsce przypadło Amelii Fabijańskiej z Rzemieślniczej Branżowej Szkoły I Stopnia w Tarnowie przygotowywanej przez Cukiernię Fantazja Stanisław Klonowicz, trzecie miejsce zajęła Natalia Tryba – uczennica Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie.

Uczennice otrzymały nominacje do finałowego etapu XXX edycji Ogólnopolskiego Turnieju, który odbędzie się w dniach 8-10 kwietnia 2025 r. w Zespole Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu.

Jeden z tortów zaprezentowanych w ramach konkursu.
Dyrektor Delegatury Joanna Jasiak oraz inne osoby zasiadające w komisji w trakcie trwania uroczystości.
Młodzież biorąca udział w konkursie w trakcie trwania zawodów.
Osoby biorące udział w konkursie wraz ze swoimi przygotowanymi daniami.